Doğru Zımpara Nasıl Seçilir?

Ahşap bir mobilyanın üretiminde ya da yenilenmesinde olmazsa olmaz aşama, zımpara aşamasıdır. Çünkü mobilyanın şeklinin oturmasını, boyanın kusursuz olmasını sağlayan etken ahşabın doğru şekilde zımparalanmış olmasıdır. Kusursuz bir sonuç için doğru zımpara nasıl seçilir, hangi çeşidi hangi materyal için uygundur bunu bilmek gerekir. Farklı özelliklere sahip zımparalar ile farklı farklı materyallere işlem uygulanabilir. Mesela kütük yatak için başka epoksi masa için başka bir zımpara tercih edilmektedir.

Zımpara Çeşitleri

Zımpara kağıtlarını farklılaştıran unsur üretimi sırasında kullanılan malzemedir. Bunlar doğal ve sentetik olarak ikiye ayrılır. Bu malzemelerden oluşan ince parçacıklardan imal edilir. Bu parçacıklar elekten geçirilir ve boyutlarına göre ayrılır. Ayrıştırma sonrasından kağıt, sünger ya da kumaş gibi bir tabana yapıştırılır. Böylelikle zımpara oluşmuş olur. 

Zımparada kullanılan taneciklerin boyutu o kadar önemlidir ki çeşitli kurumlarca kabul edilmiş ve standart haline gelmiş boyutları vardır. Farklı projeler için farklı boyutlu zımparalar kullanılmaktadır. Bu sebeple doğru boyutlu ve doğru tarzda üretilen zımpara seçimi yapmak oldukça önemlidir.

  • Ekstra kalın zımpara, en zor işler için tercih edilen oldukça sert bir malzemedir. Hiç çıkmayacağı düşünülen boya ya da verniği çıkarmak için, eski zeminleri zımparalamak için tercih edilir.
  • Kalın zımpara, ahşabın üzerinde önceden bulunan tabakayı temizlemek ve ahşabı kabaca şekillendirmek için kullanılır. 
  • Orta zımpara, bazı ürünlerin son şekillendirmesi için kullanılır. Kaba ahşabın ilk zımparasında ya da üzerindeki izlerin temizliğinde de tercih edilmektedir. 
  • İnce zımpara, genellikle ev atölyelerinde son işlem zımparası olarak kullanılır.
  • Ekstra ince zımpara, boya ve vernik katları arasında kullanılır. Parlatma işlemi için de en uygun olan zımparadır.

Tanecik seçimi

Zımpara seçimi yaparken kullanılan zımparanın çeşidini bilmek yeterli değildir. Üzerindeki taneciklerin aşındırıcılığı da önemlidir. Zımpara üzerinde kullanılan tanecik tipi de bilinmesi gereken unsurlardandır. Ahşabı üretecek firmanın bu tür farkları bilmesi ve doğru malzeme kullanması oluşacak sonucu etkileyecektir.

  • Çakmak taşı, doğal bir taneciktir. Boya ve vernik gibi unsurları zımparalamak için kullanılır ama zımpara kağıdı çabuk parçalanır. Bu sebeple nadiren ahşap için kullanılır.
  • Zımpara taşı, ahşabı zımparalamak için fazla keskindir. Metal yüzeyleri parlatmak amacıyla kullanılan bir doğal malzemedir.
  • Garnet taşı, diğerlerine göre daha yumuşak olan bir doğal taneciktir. Ahşap için sıkça kullanılır. Çabuk zımparalamaz, özen gerektirir ancak sonuçta iyi bir yüzey ortaya çıkar.
  • Zirkonya alümina, sentetik bir taneciktir. Uzun ömürlüdür. Kaba ahşap ve metal için oldukça uygundur.
  • Silisyum karbür, en dayanaklı sentetik aşındırıcıdır. Pek çok yüzeyde kullanılır. Fakat ahşap için pek kullanılmaz. Islak zımpara için tercih edilen bir malzemedir.
  • Alimünyum oksit, diğer bir dayanıklı sentetik tanecikli zımparadır. Sert ağaçlar ve metal yüzeyler için kullanımı uygundur. Elektrikli zımpara makinelerinde en sık tercih edilen malzemedir. 

Tüm bu bilgilere dayanarak ahşap ve epoksi ürünlerde özellikle doğru seçimler yapmak gerekmektedir. Aşındırıcı özellikleri bilinen tanecikler ve zımpara seçimi doğru olduğu sürece ortaya oldukça başarılı ürünler çıkacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ahşap ürünler için en uygun zımpara hangisidir?

Kağıt zımpara ahşap yüzeyler için sünger zımparadan daha etkili sonuçlar vermektedir. Garnet tanecikli kağıt zımparalar en sık kullanılanlardır.

Islak zemine zımpara yapmak mümkün müdür?

Silisyum karbür tanecikleri ile üretilmiş zımparalar ile ıslak zımpara yapmak mümkündür.