Ahşap Tamiri ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahşap; ağaçtan elde edilen, kendine has renk ve dokuya sahip bir malzemedir. Bunun yanında doğal, sağlıklı ve dayanıklı bir malzeme olması sebebiyle dekoratif alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak dayanıklı ve sert bir malzeme olmasına rağmen aynı zamanda tahrip olabilen ve yıpranabilen bir yapıya sahiptir. Peki, tam ve doğru şekilde ahşap tamiri ve bakımı nasıl yapılır?

Ahşap Tamiri Nasıl Yapılır?

Ahşap tamiri yapılırken genellikle ahşap tamir macunu gibi yardımcı ürünler kullanılır. Bu tamir macunu, mobilya sektöründe küçük tamir işlemlerinde ve zımparalamalarda sıklıkla kullanılır. Tamir gerektiren bölgeye ahşap tamir macunu uygulanarak hem tamir işlemi halledilmiş olur hem de ahşaba dolgulu bir yapı kazandırılır. 

Ahşap tamiri işlemi sırasıyla şu şekildedir:

  • İlk olarak çürümüş kısım varsa o kısımlar temizlenmelidir. Çürümüş ahşabı temizlemek için bir iskarpela ve çekiç kullanılabilir. 
  • Temizleme işleminin ardından çürümüş alan, ahşap dolgusu ile doldurulmalıdır. Ahşap dolgusu hem tutkal görevi hem de dolgu görevi görür. Atılan dolgu kuruduktan sonra bu alan zımparalanmalı ve bir dolgu katmanı daha uygulanmalıdır. 
  • Dolgunun ardından işlem yapılan bölge düz ve pürüzsüz hale getirilmelidir. Bu sebeple işlem yapılan bölgeye zımpara işlemi uygulanır. Zımpara işleminin ardından boyama işlemi yapılarak ahşap tamiri bitirilmiş olur.

Ahşap Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahşap bakımı yapılırken yumuşak bez kullanımına özen gösterilmelidir. Bakım işlemi sırasında ve sonrasında ahşabın gerektiği kadar nemli kaldığından emin olunmalıdır. Bununla birlikte ahşaba zarar veren, tahrip eden küçük canlıların varlığı da bilinmektedir. Bu küçük canlılar da yaşayıp gelişebilmek için suya, oksijene ve ısıya ihtiyaç duyarlar. Ahşabın kuru tutulması da ahşaba zarar veren bu canlıların yaşamasına engel olacaktır. 

Genellikle ahşap bakımı için yalnızca yüzey koruma cilası yapılarak doğal ahşap masaların bakımı yapılmış olur. Farklı ahşap masa modelleri ise farklı bakım teknikleri gerektirebilir. Örneğin masif masa modelinde özel olarak üretilen ahşap cilası kullanarak öncelikle yüzey parlatma işlemi yapılır, bu işlemin ardından yüzey estetiğini korumak için ahşap koruyucu spreyler kullanarak ahşap yüzeyi ağaç kurdu gibi zararlı etkenlere karşı korunmuş olur. Bu işlemler ahşabın yalnızca fiziksel olarak korunmasını sağlamaz, aynı zamanda ahşabın görünümüne de parlaklık ve güzellik katar. 

Ahşap Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ahşap ürünlerin uzun ömürlü kullanımı, ahşaba uygulanan bakım ve özen ile doğru orantılıdır. Düzenli olarak bakımı yapılan ve bakımları aksatılmayan ahşaplar, uzun süre boyunca kullanıcısını memnun eder. Ahşap ürünlerin uzun ömürlü kullanımı için günlük kullanımda birtakım detaylara dikkat edilmelidir. Ahşap ürün kullanımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Sıcak Cisim Teması

Tıpkı diğer benzer ürünlerde olduğu gibi ahşap ürünlerde de ürün yüzeyini doğrudan sıcaklık temasına maruz bırakmamak gerekiyor. Sıcak tava, çaydanlık gibi eşyalar, ahşap ürünlerin yüzeylerinde iz bırakabilir ve ahşabı tahrip edebilir. Ahşap ürünlerin üzerinde bu tarz eşyalar altlıklar yardımıyla kullanılabilir.

Su Teması

Ahşap ürünlerde belki de sıcaklık temasından daha çok su temasına dikkat edilmelidir. Ahşap ürünlerde uzun süreli su temasından kaçınılmalıdır. 3-4 dakika ve daha uzun süreli su temaslarında ahşabın yüzeyi tahrip olur. Ahşap ürünlerde su teması ile ortaya çıkan en çok sorunlar, ahşap ürünün üzerinde su bardağı, su şişesi veya yemek tabakları bırakılması ile oluşur. Ahşabı bu durumdan korumak için kumaş örtüler veya çeşitli tabak altlıkları kullanılabilir. 

Sert ve Darbeli Temaslar

Ahşap dayanıklı bir malzeme olmasına rağmen sert darbeler sonrasında yüzeyinde çizikler ve ezikler görülebilmektedir. Bu çizikler ve ezikler ise ancak tamir yoluyla düzeltilebilir. Ahşabın uzun süreli olarak dayanması isteniyorsa, bu tarz sert ve darbeli temaslardan kaçınılmalıdır.  

Sıkça Sorulan Sorular

Ahşap bakımı nasıl yapılır?

Doğal ahşapların bakımı yüzey koruma cilası ile yapılır. Çeşitli diğer ahşap çeşitlerinde ise ahşap cilası ve ahşap koruyucu spreyler yardımıyla ahşap bakımı yapılabilir. 

Ahşap tamiri nasıl yapılır?

Öncelikle çürümüş kısım temizlenir. Temizleme işleminin ardından temizlenen bölgeye dolgu işlemi yapılır. Son olarak işlem yapılan bölge zımparalama ve boyama işlemleri yapılarak tamir işlemi tamamlanmış olur.